Go with the flow

Luisteren

Muziek vond ik prachtig. Als kind droomde ik van het concertpodium, mensen gelukkig maken met mijn pianomuziek. In ons gezin ontbrak echte warmte en veiligheid, ik vond er geen gehoor. Op jonge leeftijd al ging ik leven naar verwachtingen van anderen, uitgesproken of onuitgesproken, ik voelde ze haarscherp aan. Ik was onzeker en voelde me vaak alleen. In mijn pubertijd voerde ik diepe gesprekken, moest mensen redden die in de sores zaten.

Het concertpodium bleek niet haalbaar, dus ik ging naar de universiteit. Ambitieus zijn en hard werken was de norm. Na mijn afstuderen holde ik maar door, bevlogen en ontembaar enthousiast. Gaandeweg vroeg ik me af wat mensen gelukkig maakt in hun werk, hoe bezieling in organisaties het verschil maakt. Het moederschap maakte me in het begin radeloos. Mijn zoon bleek een perfecte spiegel en uitdaging voor groei. Als leidinggevende zag ik de mens achter de medewerker.

Je levensmissie ontdekken is jezelf leren kennen. Terugkijken naar het verleden helpt daarbij, ook naar pijnlijke stukjes. Soms ligt ie zo dichtbij dat je er gemakkelijk overheen kijkt. En: waar word je blij van? Een andere ingang om ermee in contact te komen.

Bij mij hielp het schrijven. Door te schrijven ben ik verbonden met mijzelf, durf ik alles, kom ik op plekken waar ik eerder niet ben geweest, ben ik in balans en afgestemd op mijn basis. Schrijven helpt me afdalen, afdwalen, verdwalen in mezelf en het pad weer terugvinden, een beetje wijzer dan voorheen. Een diepere laag ontvouwt zich, zet me in beweging en vertelt me de weg.

Na het hollen van weleer kwam ik tot rust. Vanuit mijn hoofd daalde ik af in mijn lichaam. Denken en voelen ontmoetten elkaar en onzekerheid smolt als sneeuw voor de zon. Als ik stil en beschikbaar ben, de leegte toelaat, innerlijk luister en voel volgen de antwoorden vanzelf.

Intens luisteren is mijn kwaliteit. In mijn werk is dat wat ik doe, help ik schatgraven, openbreken en oplossen wat in de weg staat om bij de kern te komen. Door te luisteren naar mijzelf word ik gehoord en kan ik luisteren naar anderen, door mijn waarheid te leven kan ik anderen helpen die van hen te ontdekken. In verbinding met mijzelf ben ik in verbinding met anderen.

Alles wat je aandacht geeft groeit, en het leven bestaat uit waar je aandacht aan schenkt. Er is een reden voor alles wat ieder mens verlangt: je beter voelen wanneer je het hebt. Waar word je blij van, hoe wil jij je leven voortaan ervaren? Wat is jouw missie?

© Copyright - bea crouwers